Burgers van Syrië
De burgers van Syrië kwamen in opstand tegen de regering. Zij deden dit zonder geweld, maar de regering reageerde wel met geweld. Daarom reageerden de burgers zelf ook weer met geweld. Zo is de oorlog begonnen.
Iedere dag vluchten duizenden Syriërs voor de tanks en het geweld in hun land. Als de kinderen van huis weggaan, weten ze niet waar ze terecht gaan komen: in een slechte buurt in de stad met heel veel mensen in één kamer, of in overvolle kampen. Soms alleen, zonder hun ouders. Ook kunnen ze niet naar school. En voor eten en drinken hebben ze hulp van anderen nodig.
Tanks rijden door woonwijken. Een groot deel van het land is kapot door bommen en het geweld. Kinderen worden zelfs expres gebruikt om oorlog te voeren. De mensen zijn bang voor ontvoeringen en geweld. Vaak vluchten zij zonder dat zij ook maar iets van hun spullen mee kunnen nemen. Kinderen zijn vaak verdrietig of boos, en vertrouwen zichzelf en anderen niet meer
Verschillende religies

Op de kaart kun je verschillende etnische en religeuze groepen in Syrië zien. Ook kun je zien welke talen zij spreken. Elke kleur hoort bij een aparte groep. In Syrië zijn veel soennieten. Maar je ziet ook veel andere samenlevingen. Er zijn dus enorm veel verschillende etniciteiten en religies. Dit is een van de redenen waarom het conflict uitgelopen is op een Burgeroorlog. Er zijn veel partijen die aan de macht willen komen. Syrië heeft 17.951.639 inwoners (juli 2014) en is vooral in de twintigste eeuw veel gegroeid. De Syrische samenleving is een jonge samenleving, een maatschappij van jongeren.
Religie
Syrië kent veel religies en etniciteiten van de Syrische bevolking. Soms geeft dit ook wel problemen, want geloof is verbonden met politiek de samenleving en met de cultuur van het land.
Religie speelt in Syrië een belangrijke rol.
Het merendeel van de bevolking is Soennitisch. De Soennieten volgen de traditie die gebaseerd is op het leven van de profeet Mohammed. Zij geloven dat Mohammed geen opvolger heeft aangewezen na zijn dood. De kaliefen, leider van de gelovigen, spelen een belangrijke rol in deze stroming van de Islam. De Soennieten zijn in Syrië de meerderheid, maar ze zijn niet aan de macht.
De Alawieten, een afsplitsing van de Sjiieten, hebben de macht in Syrië. De volgelingen worden door veel Soennieten niet gezien als Islamitisch en bestaat uit de minderheid van de bevolking. De Alawieten geloven dat de twaalf sjiitische imams de enige rechtvaardige opvolgers van Mohammed zijn, net als Mozes en Jezus ook hun twaalf apostelen gehad zouden hebben. Veel over de geloofsweer van de Alawieten is onbekend, alleen ingewijde mannen hebben kennis over de geloofsleer. 10% van de bevolking is Christelijk. Er zijn veel verschillende vormen van het christendom te vinden in Syrië. Mede dankzij de vele volkeren in Syrië leven, die beïnvloedt zijn door de Oosterse christendom. De overige 3% bestaat uit Joden en Druzen. Vroeger leefden er veel van de Joden in Syrië, maar nu leven er is grote steden als Damascus na, weinig Joden meer in Syrië.
De traditionele cultuur
Vroeger was Syrië het hart van de Arabische wereld en volgens de Syrische bevolking zijn ze dat nog altijd.
Syrië kent een rijke cultuur van keramiek en borduren. Een traditionele dans die nog steeds veel wordt uitgevoerd is de dakba. De begeleiding van deze dans is een fluit en heeft veel verschillende versies.
Dankzij de geschiedenis van het land kent het land een rijke bouwkunst. In de hoofdstad Damascus zijn er veel overblijfsels van de Romeinen en Turken. Zoals de mooie badhuizen, binnenplaatsen en villa’s. Door de burgeroorlog is er veel cultureel erfgoed verloren gegaan. Ook eten speelt een belangrijke rol in de cultuur van het Midden-Oosten. Typische Syrische gerechten zijn onder andere hummus, tabouleh en kibbeh. Ook vrouwen hebben een belangrijke rol in het Syrische huishouden, vrouwen hebben vaak ook geen baan. Na het huwelijk houdt zich bezig met de kinderen en het huishouden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb